diumenge, 16 de desembre del 2012

LA IL·LUSTRACIÓ


La Il·lustració va ser un moviment intel·lectual gestat a Anglaterra i desenvolupat a França que, en general, defensava la democràcia parlamentària, el liberalisme econòmic i la llibertat de culte i pensament.

John Locke (1632-1704): Filòsof anglès, afirmava que l'experiència és la base de tot el coneixement. Va combatre l'absolutisme, negant l'origen diví dels reis i afirmava que el govern neix d'una entesa entre governants i governats.

François Marie Arouet Voltaire (1694-1778): Escriptor francès, crític de l'absolutisme i dels privilegis de l'Església i la Noblesa. Per les seves crítiques, va ser empresonat diverses vegades i s’exilià a Anglaterra. Atret per les idees de John Locke, va escriure Cartes angleses, en quals exalta la llibertat de pensament, de religió i les institucions angleses, criticant indirectament al sistema de govern de França.

Charles Louis de Secondant, baron de Montesquieu (1689-1755): Jurista, filòsof i escriptor. Considerat el pare del liberalisme burgès. En la seva principal obra L'esperit de les lleis, va exposar la seva teoria de divisió de poder polític en tres:
·        Legislatiu, que elabora i aprova les lleis,
·        Executiu, que executa les lleis i administra el país;
·        Judicial, que fiscalitza el compliment de les lleis.
Les seves idees van influenciar en l'organització tots els governs posteriors a la Revolució Francesa.

Jean-Jacques Rousseau (1712-1778): Filòsof francès, va ser el radical entre els il·lustrats. Al contrari de Voltaire i Montesquieu, no va ser portantveu dels interessos de la burgesia i si dels de les classes populars, va defensar la igualtat entre els homes i va afirmar que el poder polític havia d’emanar del poble. Les seves idees contradeien, per exemple, un dels principis centrals de la societat burgesa: la propietat privada. Segons Rousseau, aquesta era l'arrel de la infelicitat humana, ja que portava amb si la desigualtat i l'opressió del més fort sobre el més feble. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada