dissabte, 22 de desembre del 2012

ELS PARTITS DE NOTABLES


Els partits polítics van néixer com a conseqüència d'haver-li atorgat al poble, almenys en teoria, el dret de participar en la gestió de l'Estat. 

Històricament el seu origen es pot remuntar a la primera meitat del segle XIX, a Europa i als Estats Units. És el moment de l'afirmació del poder de la classe burgesa i, des d'un punt de vista polític, és el moment de la difusió de les institucions parlamentàries o de la batalla política per la seva constitució. 

A Anglaterra els partits polítics van fer la seva aparició cap el 1830 quan l'ampliació del sufragi va permetre que els estrats socials compostos per industrials i comerciants del país participaran al costat de l'aristocràcia en la gestió dels assumptes públics. 

Aquests partits eren estructures organitzatives simples que tenien l'objectiu d'ocupar-se dels compliments previstos per la llei per a l'elecció al parlament i de recollir vots a favor d'aquest o aquell candidat. Es tractava d'associacions locals —sense cap tipus de vincle organitzatiu entre elles promogudes per aquests mateixos candidats al parlament, per grups de notables o per grups de persones amb interessos comuns. Aquestes associacions agrupaven un nombre més aviat restringit de persones, funcionaven gairebé exclusivament durant els períodes electorals i estaven guiats per notables locals per aquest motiu es coneixen com partits de notables, per ser els seus integrants membres de l'aristocràcia o de la gran burgesia que triaven els candidats i subministraven el finançament de l'activitat electoral. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada