dijous, 31 de gener del 2013

LES FORMES DE GOVERN SEGONS POLIBI


Polibi va proposar al seu llibre Història universal de la república romana que ni la monarquia ni l’aristocràcia ni la democràcia poden ser bones i duradores de manera aïllada. La monarquia, l'aristocràcia i la democràcia, febles en si mateix, troben la seva fortalesa en la unió de les tres: la primera representada pels cònsols, la segona pel senat, i la tercera pel poble.

Només el govern de Roma és bo perquè els tres estaments tenen les seves funcions molt ben definides i limitades entre si.

Polibi comparteix part de la concepció aristotèlica i platònica, sobre les formes de govern. L'evolució en les formes de govern estarien desenvolupades de la manera: la monarquia, estat inicial que es defineix per l'adhesió natural al mes fort es transforma en reialesa, que és una monarquia moderada conduïda per un rei just i es basa en la lliure adhesió. Després, aquesta reialesa es degenera en una tirania quan el rei cedeix a les seves passions i pensa en el seu propi bé i no en el bé comú. Aquest tirà és destituït pels millors, a qui el poble recompensa tornant-se així una aristocràcia, però que per la corrupció es transforma en una oligarquia, que al seu torn en enderrocada pel poble, donant lloc així a una democràcia, on preval la llibertat responsable i la igualtat, però aquesta acabarà esdevenint una demagògia —segons el concepte aristotèlic— o oclocràcia i el cicle tornarà a començar.

Segons Polibi, només la possible combinació de monarquia, aristocràcia i democràcia pot mantenir l'equilibri mitjançant el joc de forces contràries i trencar aquest cercle viciós.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada